PerttiKutilainen Alueellisen tasa-arvon puolesta

564 Taloustaitoa Oulun valtuustoon

Vuonna 2015 Oulun kaupungin tuloverokertymä oli reilut 654 miljoonaa euroa. Kiinteistöveron kertymä vastaavasti oli n. 37 miljoonaa euroa. Veroprosentti oli 20%. Kaupunki kamppailee talouden kanssa ja keksitään kaikenlaisia uusia veroja (kuten hulevesimaksu), asiakasmaksuja korotetaan ja kiinteistöveroa nostetaan. Tuloveroon sen sijaan ei kosketa, koska on saatu syötettyä ihmisille propagandaa, jonka mukaan se on ”työn verottamista” ja heikentää työnteon kiinnostavuutta.

Tämä on täyttä potaskaa. Työtä ei voi verottaa. Sen sijaan tuloja voi.

Esimerkin omaisesti laskeskelin seuraavaa. Jos kunnan tuloveroprosenttia nostettaisiin 2 prosenttiyksikköä, kunnan tuloverokertymä nousisi kymmenen prosenttia. Se siis tarkoittaisi vuoden 2015 tasolla 65,4 miljoonaa lisää tuloja. Normaali palkansaaja tuskin huomaa 2%:n lisäperintää palkassaan.

Tällä summalla rakentaisi jo monta koulua helposti. Kiinteistöveron voisi huoletta tiputtaa alarajaansa. Köyhää se kiinteistöverokin kirpaisee eniten.

Kaikista hulluin keksintö on hulevero. Sen tuotto on varmasti pienempi kuin kiinteistöveron, mutta sen periminenkin maksaa. Järjestelmiä pitää hankkia, käsityötä tehdä ja perintätoimistoja tarvitaan. Syödään siis kuormasta ja kaikki nuo kulut pitää veron tuotosta vähentää.

Terveyskeskusmaksut on myös puhdasta riistoa. Miksi juuri sairailta pitää rahastaa? Moni on sairautensa vuoksi muutenkin ahdingossa ja tämä vain lisää tuskaa ja johtaa taas sosiaaliapuun ja lisäkustannuksiin. Myös tämän maksun laskutus ja perintä maksaa maltaita ja kaikki se työ on hukattua energiaa.

Missä on päättäjien vastuu? Vastuullinen päättäjä pitää huolen, että kunnan talous on kunnossa. Kun ei kokoajan olla veitsi kurkulla, voivat työntekijätkin keskittyä varsinaiseen työhönsä ja saada sillä tavalla lisää tehoa. Turhat toiminnot pois ja keskitytään olennaiseen. Kuntalaisetkin ovat ylpeitä toimivasta kunnasta enempi kuin ainaisista leikkauksista ja uusista maksuista. Suurin marina on tämän muuttamisesta tulee valtuustosalin oikealta reunalta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Päivi Laajalalla esittelijänä on riittävästi taloustaitoja, joita ei valtuusto voinen parantaa.

Toimituksen poiminnat